Bente Hartelius

View Original

Den lækreste veganske julesteg

Juleaften skal der kræses og det er ikke kun for kødspiserne!

Derfor har jeg lavet en opskrift på en vegansk, alkaline julesteg.  Det er ovnbagt blomkål, der er krydret helt specielt og smager vildt godt. Normalt synes jeg ikke, at blomkål er specielt spændende, men med denne her tilberedning er det noget ganske andet. Det skal bages ret længe og der skal lige checkes op på det undervejs, men det er nemt, fordi det passer sig selv, det meste af tiden..

Jeg serverede “stegen” som en prøve til en damefrokost og jeg hørte kommentarer som: ”Så lækkert har jeg aldrig smagt blomkål før”. Det har jeg heller ikke. (Jo, måske, jeg elskede min mormors blomkålsgratin!)

Er der veganere på besøg i julen, vil de garanteret elske det her!

Vi er efterhånden ligeså mange vegetarer som kødspisere i familien. De andre år har min datter og jeg lavet en nøddepostej til os, der ikke spiser kød, i år kommer blomkålsstegen på bordet.

Julen er fyldt med smag og dufte. Derfor ska´ julestegen også ha´ masser af smag. Så spar ikke på krydderierne her!

Hvad angår ernæring, hører blomkål til i den mildt basedannende afdeling: Af vigtige vitaminer kan nævnes C, K, og B-vitaminerne: folsyre, pantoten og B6. Mineralerne natrium, kalium magnesium, mangan, fosfor. Godt med noget der trækker i den rigtige retning, når nu julens øvrige traditioner trækker grundig den anden vej.

I vores familie kommer blomkåls-stegen til at være hovedret for nogle og supplement for andre. Der vil også være nogle få, der slet ikke har lyst til at smage, lige som jeg ikke smager flæskestegen. Det sjove er, at vores sammenskudsjulefrokoster er blevet vildt varierede fra 100% alkalinebasisk mad til flæskesteg og æbleflæsk i den anden ende. Flexitarerne har kronede dage.

 

Ovnbagt blomkål:

Ingredienser:

1 helt blomkål

4 fed hvidløg

½ bundt frisk timian

1 tsk. paprika (evt. røget)

2 spsk. Kokosolie

Saft og revet skal af 1 citron

1 karton øko flåede tomater, skåret i mindre stykker

40 g hakkede mandler

½ bundt bredbladet persille

Ekstra kokosolie

salt, peber

(evt. sherry)

 

Tænd ovnen på 180 grader (varmluft).

Fjern bladene og skær blomkålets bund lige over, så det står godt i fadet/gryden (skal kunne tåle ovnen)

Smelt 2 spsk kokosolie i en kop i ovnen. Stød hvidløg, halvdelen af timianen og paprika sammen i en morter, tilsæt kokosolie, salt og peber til en tyk pasta. Smør pastaen rundt på hele overfladen af blomkålen.

Riv citronskallen og rist de hakkede mandler forsigtigt på en pande, begge del til senere brug.

Placer blomkålen i gryden og hæld citronsaften over evt. sammen med (den ikke-basiske) sherry.

Læg låg på og bag i 1 time. Herefter fjernes låget og det bager videre i 20 min.

Tag fadet ud. Hæld de flåede tomater. Drys citronskal og resten af timianen på toppen.

Sæt fadet tilbage i ovnen i 10 min, mens du rister de hakkede mandler forsigtigt på en pande.

Tag fadet ud af ovnen. Server det bagte blomkål med hakkede mandler og hakket persille på toppen.

Glædelig jul!